“You can’t stop the waves, but you can learn to surf”
Jon Kabat Zinn
Dagelijks hebben we heel wat prikkels te verwerken, we moeten veel en worden heen en weer geslingerd tussen nog harder werken of crashen. Hierdoor kan het gevoel ontstaan dat het leven aan ons voorbij trekt. Ons hoofd zit vol, we maken ons zorgen en het lijkt soms of we geen controle hebben over automatische gedachtes en patronen. Hierdoor gaat onnodig energie lekken en als we niet op tijd en regelmatig onze accu opladen, kan dit zomaar resulteren in stress gerelateerde klachten.

We schieten in onze automatische piloot en in de doe modus. Een modus waarbij de focus ligt op presteren, doorgaan, oordelen, analyseren, oplossen, van A naar B gaan. Met behulp van Mindfulness ontwikkel je de zijn modus waardoor je meer met aandacht in het moment kunt zijn. Dit gaat ook over niet oordelen, geduld en volharding, vertrouwen, aanvaarding en loslaten. En last but not least het (h)erkennen van jouw innerlijke criticus en meer ruimte geven aan zelfcompassie en mildheid.

Natuurlijk is het niet zo dat de zijn modus beter of slechter is dan de doe modus. Het gaat erom dat je bewust bent van beide mogelijkheden en dat je kan schakelen als je vastloopt. De kunst is om vaker uit je automatische piloot te stappen en bewust te zijn wat er bij jou gebeurt en hoe je reageert.

Wil jij meer rust in je hoofd, een betere relatie met je zelf en leren om meer met aandacht in het moment te zijn? Dan is een training Mindfulness ook iets voor jou.

Er zijn nog plaatsen vrij voor de training Mindfulness in Den Haag.

Meer info